Informatie

Een of twee konijntjes houden?

Als u een konijn alleen houdt is het niet eenzaam, als het maar genoeg aandacht krijgt van zijn baasje. 

 

Als je ervoor kiest om 2 konijnen aan te schaffen, hou dan zeker rekening met de volgende zaken:

  • 2 voedsters kan lukken, op voorwaarde dat ze uit hetzelfde nest komen of ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Het is belangrijk dat ze zeker voldoende hokruimte of een ren hebben. Voedsters zijn namelijk enorm gesteld op hun eigen territorium. Het is wel mogelijk dat ze met de aanvang van de puberteit (ongeveer 4 à 5 maand) de liefde plots kan overgaan en elkaar beginnen rijden of eventueel vechten. Soms kan dit overgaan, maar helaas niet altijd. Ze moeten dan in het slechtste geval apart geplaatst worden. 
  • 2 rammelaars lukt NOOIT. 
  • De beste combinatie is een vrouwtje en een gecastreerde rammelaar. De vriendschap tussen het koppeltje is vertederend. Ze kunnen al van jong af aangeschaft worden, maar op 3 à 4 maand moeten ze apart gezet worden om ongelukjes te vermijden. Ten vroegste op 4 maanden kan het rammelaartje gecastreerd worden en dan hou je hem best nog een 4-tal weken apart. Het is best dat ze elkaar nog zien bij de scheiding, zo blijven ze elkaar ruiken en kennen. Indien u begint met één konijn aan te schaffen en beslist om er later nog eentje bij te kopen, is het best om te beginnen met een rammelaar. Rammelaars zullen zonder problemen de voedsters aanvaarden in hun territorium. Voedsters zullen dit moeilijker doen. Een volwassen konijn bijvoorbeeld een gecastreerd rammelaartje, wordt best niet bij een jong konijntje (jonger dan 4 maanden) geplaatst. 

 

Het menu van een dwergkonijn:

Krachtvoer (korrels met grote hoeveelheid van ruwe vezel). Geef je konijn telkens ½ potje (tomatenpuree) ’s morgens en ½ potje 's avonds. In de winter als het koud is, mag dat iets meer zijn. 

  • Groenvoer bijvoorbeeld stukje wortel, stukje witloof, komkommer, gewassen appelschil, paardebloemblaadjes (niet de bloem zelf!). Pluk dit niet waar er wilde konijnen zitten, gevaar voor myxomathose en RHD. 
  • Hooi van goede kwaliteit mag altijd en onbeperkt gegeven worden. Hierdoor kan je konijn steeds knabbelen en kan je vermijden dat hij aan het hokje knaagt. Het hooi zorgt tevens voor een gezonde dramtransit.
  • Vers drinkwater in een flesje met nippeltuit geven. Het kan voorkomen dat een konijn last heeft van gasophoping in de darmen, dit loopt jammergenoeg fataal af als er niet onmiddellijk wordt ingegrepen. Een beetje appelazijn toevoegen aan het drinkwater (dosis van 15ml per 5l water), wat de zuurtegraad in darmen regelt. 

 

Wij geven de 'Allround Korrel Konijn 346' van AVEVE dit is een universele korrel voor groei en een goede vruchtbaarheid. Tevens ook hoogenergetisch met een uitgebalanceerd eiwitpatroon. Wij geven geen gemengd voer, want konijnen gaan hier vaak de 'gekleurde snoepjes' eten en laten de korrels liggen. Zo krijgen ze niet de nodige voedingsstoffen binnen.

  • Prijs: € 5,45 (10KG)
  • Samenstelling: Tarwezemelgrint, Luzerne, Zonnebloemzaadvoer, Tarwe, Maïs, Gedroogde suikerbietenpulp, Palmpitschilfers, Suikerbietenmelasse, Gerst, Kool- en raapzaadschilfers
  • Ruw Eiwit 17%, Ruw Vet 3%, Ruw Celstof 13,5%, Calcium 1%, Fosfor 0,75%, Natrium 0,24%                            

Als maatstaf voor de hoeveelheid aan korrels gebruik ik een tomatenpureeblikje. Dit is ongeveer 60gr.

Ze krijgen dagelijks een portie hooi en vers drinkwater. Je kan het hooi in een hooiruif of bal doen, konijnen houden zich graag bezig en zo vervelen ze zich minder snel.

Gedrag & omgang:

 

  • Konijnen worden graag geaaid. Liefst op hun voorhoofd, aan hun oortjes en op hun rug. Strelen onder de kin en onderbuik vinden ze niet leuk. Jonge konijntjes vinden rondhuppelen wel aangenamer dan stil te zitten en geaaid worden. 
  • Als u het konijn wil oppakken ondersteun dan de achterpoten met je ene hand en neem het met uw andere hand onder de oksels van de voorpoten. Neem het konijn dicht tegen je lichaam. 
  • Er worden uit het voedsel vitamines en eiwitten aangemaakt in de blindedarm van het konijn en als zachte keuteltjes afgezet. Ze eten die keuteltjes rechtstreeks op uit de anus. Het is een vorm van herkauwen die levensnoodzakelijk is. 
  • Konijnen zijn geen levende knuffels en zeker geen speelgoed voor kinderen. Ze leiden hun eigen leventje en je wordt hun beste vriend als je rustig met hen omgaat en hun handel en wandel accepteert. 
  • Als u het konijn in huis laat rondhuppelen, moet je er zeker voor zorgen dat de ruimte snoervrij is. Knagen is namelijk hun favoriete bezigheid, met alle gevolgen vandien!